La casa sota la sorra - Joaquim Carbó
  • Títol: «La casa sota la sorra»
  • Autor: Joaquim Carbó
  • Editorial: Columna
  • 1a Edició: 1966
  • Pàgines: 204
  • ISBN: 8478091270
  • Opinió:

Un clàssic entre les novel·les d’aventures juvenils catalanes, que encara tenia pendent. Possiblement més famós —entre els de la meva generació— per les adaptacions al còmic que per la mateixa novel·la. Després d’haver-lo llegir, crec que les aventures de Pere Vidal serien una gran opció a recomanar, precisament entre aquest públic juvenil, com a motiu engrescador per fomentar la lectura.

En Pere Vidal, un barceloní de vint-i-set anys, troba feina a partir de la lectura d’un misteriós anunci al diari. Un seguit de contactes telefònics el posaran en relació amb uns desconeguts i amb un seguit de pistes que suposaran l’inici de la seva aventura.

Després d’un accidentat i emocionant recorregut a través del Caire i les terres del Nil, el protagonista arriba a la casa sota la sorra, seu d’una organització secreta instal·lada al Sudan que es dedica a tota mena de negocis bruts. Aquesta organització està dirigida pel malèvol arqueòleg alemany Timoteus Wander (el senyor Ti), el qual farà tots els possibles perquè en Pere Vidal no en pugui escapar.

Font: Viquipèdia

He de confessar que no conec tant com m’agradaria al personatge i a l’univers que l’envolta, segurament m’hagués tocat fer-ho de més jove. Després d’arribar a la novel·la i al material que va sorgir a partir d’ella, veig que per parlar-ne amb més criteri, hauria de capbussar-me en altres llibres de l’autor, els abans anomenats còmics, els blogs, obres de teatre, musicals i d’altre material que porta generant aquesta aventura que tot just aquest 2016 fa 50 anys. Però la sensació que tinc és que hi he arribat tard.

La Casa Sota La Sorra Comic
Portada de l’adaptació al còmic per Josep Maria Mardorell i Muntané

 

La idea i la trama són molt interessants. Durant la lectura ens trobem amb escenes ambientades dins una ciutat secreta, nazis ocults delinquint a Egipte, agents secrets treballant per governs revolucionaris, tombes perdudes i supervivència extrema, i per tant, penso que el potencial que té l’obra per captar a nous lectors és encara vigent. Si bé és cert que la història està encaixada en un període molt concret del s. XX, i això podria no engrescar al nou jovent com ho va fer en generacions com la meva, aquesta novel·la te precisament aquest afegit en forma de còmics i audiovisuals, que la complementen de manera molt positiva per un públic més actual i «instantani».

Les aventures de Pere Vidal i Henry Balua, van donar lloc a moltes altres històries a banda de La casa sota la sorra i van ser publicades als anys 70 a la revisa Cavall Fort, il·lustrades sempre per Mardorell. Entre d’altres: Els bruixots de Kibor, La casa sota el mar i La casa sota la lona. Obres que posteriorment van esdevenir novel·les escrites pel mateix Joaquim Carbó.

ElsBruixotsDeKiborLaCasaSotaLaSorraCF

Podeu consultar la informació detallada a Les aventures de Pere Vidal i veure més mostres dels còmics il·lustrats per Mardorell a miscomicsymas.blogspot.com

Conclusió: Novel·la juvenil d’aventures per gaudir-la d’una tirada.

Joaquim Carbó

Joaquim CarbóFont: Viquipèdia

 

Joaquim Carbó i Masllorens (Caldes de Malavella, La Selva, 1932) és un escriptor català. Se’l coneix tant per la seva obra per a nois i noies com per la destinada als adults (és autor d’un centenar de títols). Ha treballat en diversos col·lectius i projectes emblemàtics de la cultura catalana. Per exemple, pertany als pioners de la revista Cavall Fort, de la qual fou un dels cofundadors (1961); va formar part del grup Ofèlia Dracs i dels primers dirigents de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Actiu en les xerrades a les escoles, va haver-ho de deixar per problemes amb la faringe. Roman preocupat per la pedagogia, la literatura i el lleure, s’ha involucrat activament en iniciatives de foment de la lectura entre els infants i els joves.

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar