Extracte de l’article sobre els 200 anys de «Frankenstein»

Aquest any celebrem, entre d’altres, el 200è aniversari de la primera publicació d’un clàssic mundial de la literatura. Una obra que ha aportat una de les icones més presents en l’imaginari col·lectiu i que, per a molts, va ser la primera creació artística del gènere conegut com ciència-ficció, marcant d’aquesta manera el cànon. Sí, estem parlant de Frankenstein o el modern Prometeu, de Mary Wollstonecraft Shelley, i ens agradaria convertir-nos en el seu monstre al llarg d’aquest article.

El monstre de Frankenstein forma part de la nostra societat com qualsevol altra icona popular, però ens agradaria formular la següent qüestió: coneixem la figura més enllà d’un cap fet de línies rectes, amb una cicatriu al front i dos cargols a banda i banda del coll? El llibre de Mary W. Shelley va fer trontollar molts pilars a la seva època i el tractament arquetípic que planteja continua viu i vàlid 200 anys després. Per tant, sembla obvi sospitar que, amagat entre lletres, línies i fulls, hi ha d’haver quelcom de complex i profund.

Però per entendre l’obra cal entendre l’autora, i per fer-ho, cal conèixer el context en el qual va viure. Els fets que succeïren al seu voltant, des del moment del seu naixement, van marcar la seva personalitat, que va quedar plasmada en Frankenstein.

Javi Fernández i Georgina Guixà

Autors de l'article

Nina Sobrino, Marc González i Teresa Suau

Il·lustracions de l'article

0 comentarios

Enviar comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *